Cfsiium Gombak 2015/2016

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah sudah tiga bulan lebih bergelar siswi ecece..(baru cfsstudent)hidup kat sini x delah stress mana, bergantung pd diri sendiri. untuk sem1 ni mira ambik subject accounting1, mathematic1, irim, n englishlev5. (x pack sgt) alhamdulillah.Utk bdk foundation econs ni ktrog duduk di mahallah maryam uia gombak. agak jauh la mahallah ke tempat belajar(x pe ade bas)… mahallah nya best n biliknya boleh tahan. Satu bilik 4 org. Alhamdulillah kat U ni dapat kawan2 yg baik n cool aje..no problem!.. 😉 Utk sem ni harapan mira adalah utk exampted english huhu..byk yg perlu dilakukan (writing,grammar T^T) n blajar benda baru accounting subject..sbb dulu mira science stream :)) Alhamdulillah boleh faham dgn baik lec ajar.Mid sem pun baru shja berlalu,dan waiting for final pulak hjung bln 9 ni huhu takutnya,nak dekat abis sem ni makin byk pulak kerja yg kena buat.hahaha (assigment,kerja dlm society) tapi inilah pengalaman. 🙂  mira jgk brharap dpt msuk dlm dean’s list.aamin. so pengurusan masa tu sangat penting.Last but not least, man jadd wajada.

Advertisements

Persediaan to Cfs iium15/16

Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdulillah mira dapat uia,econs.
Checklist before pegi uia.
1)Buat medical checkout. X-tray shja sbb lain2 akan dibuat time taaruf week(orentasi uia) nanti.
2)Buka akaun bank muamalat. Untuk dapat elaun nanti.
3)Bayar yuran pendaftaran uia di kaunter bank muamalat. Kata kat kuanter bank tu” saya nak bank in duit untuk daftar masuk uia”sambil tu tunjuk offer letter. Nanti pandai2 la org bank tu nak buat apa seterusnya.Selepas selesai bank in duit nanti dapat bank in slip utk rujukan pihak uia.
4)Isi dokumen n borang yg perlu seperti: personal details form(CFSIIUM 1),declaration Form(CFSIIUM 2),Medical check form,Borang Perjanjian program asasi ipta dan borang kedudukan kewangan penjamin.
5)Matikan stem di pejabat hasil. Utk borang perjanjian program asasi ipta mesti diisi dalam 3 salinan dan setiap salinan perjanjian dimatikan setem hasil rm10.So total duit kena bayar RM30.Nanti masa nak isi borang perjanjian tu ada guideline referla nanti cth nak kena tulis pakai pen hitam n tulisan huruf besar. dll.
6)Photostat dokumen yg perlu dan disahkan. sperti offer letter,slip result spm,sijil lahir student,ayah,dan mak.sijil berhenti sekolah,sijil koko.Semua satu salinan. Semua dokumen ni utk letak dlm fail uia.
7)Ambik gambar passport.Buat la 4. Masa isi personal details form perlu lekatkan gambar.
8)Beli keperluan asrama. huhu nak kena beli kain sarung putih utk dipakai time taaruf week.Katanya akan dpkai dgn t-shirt muslimah yg akn diberi uia time daftar.Tdung putih pun bwkla dlam 2/3 helai.^^.Kena bawak bantal,cadar,padlock for loker,etc…
9)Study utk Ept,Apt,Fardu ain. TTg Ept dan Apt mira rujuk blog ordinary guy ni. Result Apt n Ept akan tentukan tempoh pengajian kat uia nanti. Untuk test fardhu ain pulak kakak senior kata semua dlm objktf n soklan dalam english. Jika ada term yg x faham akan ada dictionary kat belakang soklan.InShaAllah. Soalan fardhu ain ini utk tentukan samada masuk group usrah atau ambik kelas fardhu ain. Sama jgk ujian tilawah utk tentukan samada perlu atau tidak kelas tilawah.

InShaAllah tu je kot. All is well.